Tapasztalataink szerint a cégvezetőknek...

mindössze alig több, mint 30%-a elégedett az általa igénybe vett menedzsment szolgáltatással!

Vagyis háromból ketten elégedetlenek menedzsment ügyekben. Mi lehet az oka az elégedetlenség ilyen magas fokának? Az okokról mindenkinek megvan a saját tapasztalata és véleménye. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy mi lehet a megoldás. Három megoldási javaslatunk nekünk is van.

Bővebben...

"Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!" /Yoda/

A mi szótárunkban nem szerepel a próbálkozni kifejezés. Amihez értünk, azt megcsináljuk!

Mégis vannak szép számmal próbálkozók. Ők általában három módon magyarázzák próbálkozásaik sikertelenségét.

Először is rosszak az ISO szabványok, így az ezek alapján kiépíthető irányítási rendszerek sem lehetnek jók. Ugyanúgy nem működnek az ISO 9001 minőségügyi rendszerek, de az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszerek sem. Mint ahogy a gyakorlatban nem alkalmazhatók azok a tréningek sem, amelyeket a magyarországi tréningcégek kínálnak. Nem jók a vezetői-, az értékesítési-, de a kommunikációs tréningek sem. Egyszóval nincsen használható vállalkozásfejlesztési célú tréning ma a magyar piacon.

Azok a menedzsment témájú tanácsadási módszerek, amelyekhez hozzá lehet férni a tanácsadó irodák kínálatában egyáltalán nem javítanak a vállalkozás működésének eredményességén. Akár vezetési tanácsadást, akár coachingot, akár marketing-, vagy más üzleti tanácsadást keresünk, hiába tesszük, ezek mindegyike haszontalan. Azokról a vállalkozásfejlesztési célú pályázatokról meg már ne is beszéljünk, amelyeket mostanában hétről-hétre kiírnak. Lehetnek azok hazaiak, vagy EU-sak, egyre megy. Egyiknek sem megfelelőek a feltételei, egyik sem arra való, hogy segítse vállalkozásunk fejlődését.

Talán Ön is hallott már ilyen és ehhez hasonló vélekedéseket? Azt, hogy úgy általában nincsen ma a piacon egyetlen használható menedzsment eszköz sem! Főleg azoktól lehet ilyeneket hallani, akik nem megoldást keresnek, hanem kifogást. Magyarázatot, illetve felmentést próbálkozásaik kudarcaira, a maguk és cégük sikertelenségére. Ők szoktak általában kinyilatkoztatni. Mert úgy általában - mint tudjuk - kényelmesebb magyarázkodni.

Vagy egyszerűen csak nem azt a leginkább megfelelő menedzsment megoldást alkalmaztuk, amelyik a legjobb eredményt hozta volna az akkor és ott felmerült konkrét problémáink megoldására?

Másodszor, a minőségügyi tanácsadó cégek alkalmatlanok arra, hogy egy jól működő rendszert építsenek ki. Pedig a neten 423 reklámozza magát. Persze, a tréning cégek sem különbek, képtelenek megtartani egy épkézláb, a napi munkában hasznosítható tréninget. Mindegy, hogy milyen kellene, pedig ilyen cég is van vagy 350. A vállalati tanácsadó irodákról, meg a pályázatíró cégekről sem lehet semmi jót feltételezni. Az egekig magasztalják magukat, a felszín alatt meg a nagy semmi.

Ezek is jól megalapozott, leginkább konkrétumokból táplálkozó vélemények, ugye? Úgy általában, ahogy az előbb! 

Esetleg nem azt a legjobban megfelelő minőségirányítási felkészítő céget, vezetési tanácsadó irodát, tréningcéget, vagy pályázatíró vállalkozást választottuk amelyik ott és akkor a leginkább alkalmas lett volna cégünk gondjainak megoldására?

Harmadszor meg egyetlen normális minőségirányítási felkészítő, vagy vállalati tanácsadó szakember sincs a menedzsment szolgáltatóknál, aki nekünk tudna valami pluszt nyújtani. Ezek még arra sem jók, hogy a szakkönyveket felolvassák. Ékesszólás, az persze van! A trénerek is egytől-egyig amatőrök, ha egyáltalán tartottak már néhány tréninget, azt is felolvasva, silabuszból. A pályázatíróktól meg semmi jót nem lehet várni. Nem is értik igényeinket, némelyik most jár gyorstalpaló tanfolyamra. Megint csak általában, ahogy szoktuk!

Talán nem azt a legjobban képzett és tapasztalt profi felkészítőt, tanácsadót, trénert és pályázatírót kaptuk, akinek tudása, tapasztalata és személyes minősége garancia lett volna az akkor és ott adódó nehézségeink megoldására?

Pedig, azért döntöttük el, hogy ISO 9001: 2000 minőségirányítási rendszer kell nekünk, hogy szervezettebben, szabályozottabban dolgozzunk, hogy mindenki tudja, mikor mi a dolga. Meg azért is, mert konkurenseink legtöbbjének már van ilyen ISO rendszere. Ők tudnak pályázni, beszállíthatnak a multiknak is. Csak nem zárjuk ki magunkat a lehetőségekből? Akkor ez látszott a legjobb megoldásnak!

Akkor is jól megfontoltuk a döntést, amikor a tréningcégek közül választottunk. Azt mondta egyik üzletfelünk, hogy csak őket szabad választani, hiszen ők a piacvezetők, nekik van a legtöbb tréningjük, meg hogy a legjobbak az értékesítési tréninjeik. Ezt egyébként a honlapjuk is meggyőzően visszaigazolta. Meg nem mellékesen, ők voltak a legolcsóbbak is. Akkor meg ez látszott a legjobb megoldásnak!

A pályázatírók közül volt a legnehezebb választani. Itt a felsorolt szakemberek listája a legfontosabb szempont. Ki is választották nekünk a legjobb szakértőt. Három diploma, két nyelvvizsga, meg másfél éves szakmai tapasztalat. Meg a sikerdíj is viszonylag kedvező volt. Akkor, pedig mindenképpen ez látszott a legjobb megoldásnak!

Akkor úgy látszott, jól döntöttünk, most meg a tények azt mutatják, hogy nem. Ugyanis nem jönnek az eredmények!

Sőt, elvesztegettük a sok időt, meg energiát. A pénzt meg csak úgy dobáltuk ki az ablakon! Mintha olyan sok lenne belőle. Minőségirányítási rendszerünk ugyanis nem működik, sőt, ahogy sokszor hallottuk már: "amíg nem volt ISO-nk, tudtunk dolgozni, mióta van ISO-nk, nem tudunk." Üzletkötőinknek nemhogy nőttek volna az eladásaik, de egyenesen azt mondták, kár volt végig szenvedni azt a három napos tréninget. Pályázatunkat meg elutasították egyrészt formai, de főleg szakmai okokra hivatkozva.

Esetleg Önnek is sikerült már a szükségesnél némileg kevesebb információ alapján, nem kellő körültekintéssel, vagy kicsit elhamarkodottan menedzsment megoldást választania?

Akkor ezután ne kockáztasson, válasszon másképpen! Óvatosabban, körültekintőbben. Ez pedig csak alapos helyzetfelmérés után lehetséges.

Személyes találkozónkon áttekintjük cége helyzetét és lehetőségeit. Megbeszéljük, milyen jelenségek, problémák, esetleg zavarok tapasztalhatók a működésben. Azt is átgondoljuk közösen, hogy milyen tendenciák figyelhetők meg az Önök piacán. Vannak-e fenyegetések és mik azok? De még több szó fog esni a lehetőségekről, valamint az azok kihasználásáról.

Sorra vesszük cége gyenge pontjait, amelyeken javítani kell, de sokkal inkább meglévő erősségeire fókuszálunk. Mindezek egybevetésével meghatározzuk a szükséges teendőket, azok erőforrás- és időigényét, valamint azok részleteit. Programot készítünk együttműködésünkre, melynek következetes megvalósításával garantáljuk a sikert.

Ne feledje, mi csak azt csináljuk, amihez igazán értünk. Hívjon meg minket egy ingyenes konzultációra!